Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

Το χάος και η χαμένη πληροφορία.... μέρος 1ο

Ο υιός Μέρντοκ αναλαμβάνει επικεφαλής του ομίλου News Corporation σε Ευρώπη και ΑσίαΤο πεδίο δράσης, αλλά και οι πρωταγωνιστές της επικοινωνίας, με ή χωρίς τις παρασκηνιακές ομάδες, συνεχώς αναδιαμορφώνεται. Έχοντας περάσει στην εποχή όπου τα blogs πέρα από βήμα διαλόγου έγιναν και ενεργητικές ομάδες πίεσης παράλληλα δημιουργήθηκε μεγάλο χάσμα μεταξύ επίσημων φορέων-εμπόρων επικοινωνίας ΜΜΕ και των blogs.

Η μεγάλη διαφορά όπως την έχω εγώ στο μυαλό μου, έγκειται στις αξίες των πληροφοριών, αφού τα ΜΜΕ εμπορεύονται ειδησεογραφικές πληροφορίες από την μια πλευρά, ένω τα blogs "εμπορεύονται" αναλύσεις και καυστικά σχόλια επί της καθημερινότητας, κάτω απο την ομπρέλα της ανώνυμης υπογραφής... Το αντάλλαγμα είναι η επισκεψιμότητα και η επιρροή που ασκούν στο μεγάλο κοινό του διαδικτύου. Οι μεν των ΜΜΕ κατηγορούν τους bloggers στην προσπάθεια να περιφρουρήσουν τον χώρο δράσης τους, οι δε καταγγέλλουν τα ΜΜΕ για ανιδιοτέλεια, απόκρυψη και κακή διαχείριση των ειδήσεων με σκοπό την τηλεθέαση καθώς και την προώθηση-ικανοποίηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων .

Τίθεται όμως ζήτημα στις αλλαγές αυτές ως προς την κατεύθυνση Ποιος βγαίνει κερδισμένος σε αυτές τις εξελίξεις και πόσοι άλλοι χάνουν;
Οι επιλογές για ενημέρωση έγιναν, ξαφνικά για την Ελλάδα, ανησυχητικά πολλές. Και η ανησυχία μου αυτή, επικεντρώνεται στην ποιότητα κ ποσότητα των πληροφοριών, αφού δεν υπάρχει έλεγχος και είναι αδύνατο να υπάρξουν, αλλά και να τηρηθούν στοιχειώδεις κώδικές ηθικής και δεοντολογίας. Οι επιλογές για ενημέρωση ξεκινούν φυσικά από την τηλεόραση περνάνε στα έντυπα και καταλήγουν στο διαδίκτυο, όπου εκεί, πέρα από ειδησεογραφικούς ιστότοπους αναδύονται όλο και περισσότερα blogs. Αμέτρητα ιστολόγια όπου οποιοσδήποτε μπορεί και δημοσιεύει οτιδήποτε. Μπορεί να είναι δημοσιογράφος, μπορεί να είναι μαθητής μπορεί να είναι επιστήμων μπορεί όμως να είναι και ένας απλός τσαρλατάνος.
Αναφερόμενος στην ευκολία του να δημιουργηθεί ένα blog, μου δημιουργείται η απορία μήπως είναι λανθασμένη η πολιτική των εταιριών που φιλοξενούν τα blogs....


Συνεχίζεται...

7 σχόλια:

 1. Περασα να πω μια καλησπέρα,
  και φυσικά welcomeback!!!

  Θα επανέλθω με σχόλιο γιατί τώρα πνίγομαι....

  Kisses!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. To θέμα που θίγεις είναι πολύπλοκο, εξού και έχουν υπάρξει δεκάδες βαρυσήμαντες αναλύσεις στο εξωτερικό (πχ ΗΠΑ), αλλά και σχετικά βιβλία (ένα από αυτά που επιτίθεται στα blogs μπήκε κάπου στο blog μου περί τον Ιούνιο, δεν θυμάμαι τον τίτλο).
  Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα... Η προσωπική μου απάντηση -για να μην θεωρηθεί ότι αποφεύγω να πάρω θέση- είναι να διαβάζω 3-4 συμβατικά Μέσα και να παρακολουθώ 5-6 blogs, όλα αυτά όμως με προϋποθέσεις και αστερίσκους... Η διαδικασία της ενημέρωσης του καθενός μας έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επέστρεψες;
  Δεν πήρα χαμπάρι..
  Καλώς ήρθες πίσω στην blogoπατρίδα :D

  Αν αποφασίσουν οι εταιρείες που φιλοξενούν τα blogs να τα κόψουν εμείς τί θα κάνουμε;;Θα μείνουμε στους 5 δρόμους;(γιατί στους 31 αποκλείεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα σε όλους σας και καλές γιορτές...

  Σούλα: δεν εννοούσα να κόψουν τα blogs αλλά να γίνει ελεγχόμενη η διαδικασιά δημιουργίας αυτών και να είναι υποχρεωτική η χρήση υπογραφής κι όχι το κρυφτούλι που παίζουν μερικοί...  regrets

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα,

  Υποσχέθηκα σχολιάκι, και τηρώ τις υποσχέσεις μου!

  "Οι επιλογές για ενημέρωση έγιναν, ξαφνικά για την Ελλάδα, ανησυχητικά πολλές. Και η ανησυχία μου αυτή, επικεντρώνεται στην ποιότητα κ ποσότητα των πληροφοριών, αφού δεν υπάρχει έλεγχος και είναι αδύνατο να υπάρξουν, αλλά και να τηρηθούν στοιχειώδεις κώδικές ηθικής και δεοντολογίας."

  Θα συμφωνήσω μαζί σου σε ό,τι αφορά την πληθώρα των επιλογών, όμως έξακολουθώ να υποστηρίζω ότι υπάρχει η λεγόμενη κριτική σκέψη, που θα έπρεπε να έχουμε αναπτύξει όλοι μας όταν αποφασίζουμε να επιλέξουμε μη συμβατούς τρόπους ενημέρωσης (βλ. εφημερίδες κλπ).

  Όσο αφορά την πολιτική των εταιρειών που φιλοξενούν τα ιστολόγια, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος...Μπορεί να είναι αχανές το διαδίκτυο, όμως ακριβώς γιαυτό τον λόγο είναι ε'ύκολα ελεγχόμενο...Γιατί να μπορούν οι επιτήδειοι να βρουν τα στοιχεία σου και να μην μπορεί να ελεγθεί μια πληροφορία??


  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η κριτική σκέψη σαν διαδικασία μας τρώει ζωτικό χρόνο.. Μέχρι να βρεις αυτό που σε εκφράζει και να ελέγξεις την εγκυρότητα του νύχτωσε.... Επίσης κατά τη διάρκεια της αναζήτησης έγκυρων πηγών, "εκτίθεσαι" (όπως το χρησιμοποιούν οι marketers), σε πληροφορίες που αποθηκεύονται στα παρασκήνια του μυαλού...


  May the force be with u...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. χμμμ...

  Ναι αλλά από την άλλη αν δεν έχεις και καθόλου σημεία ελέγχου στο μυαλό σου..δεν είναι χειρότερο?

  Σε πόσες περισσότερες πληροφορίες εκτίθεσαι αν δεν υπάρχει κρίση σ' αυτά που λαμβάνεις??
  Δεν είναι καλύτερα να δημιουργήσεις σημεία ελέγχου και σιγά σιγά να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου? Σίγουρα είναι μια διαδικασία που δεν γίνεται στιγμιαία, θέλει χρόνο, αλλά όπως έλεγαν και οι παλιότεροι "Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς"...Ας φροντίσουμε λοιπόν να στρώνουμε καλά για να κοιμόμαστε καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Απάντησαν